Kwaliteit van leven van kinderen met obstipatie

24 februari 2016 - 1 minute read

Hallo,

Foto lisette dd 23-2-2016Mijn naam is Lisette Doorn en ik ben zesdejaars geneeskunde studente. De afgelopen twintig weken heb ik met veel plezier stage gelopen bij het BOKi-onderzoek. Misschien heeft u mij een keer aan de telefoon gehad, of heb ik uw vragenlijsten verstuurd. Daarnaast heb ik een klein onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van leven van kinderen met obstipatie. Voor dit onderzoek heb ik de vragenlijsten gebruikt die jullie voor de start van het onderzoek hebben ingevuld.

Ik kan me voorstellen dat u nu denkt wat is kwaliteit van leven precies. Kwaliteit van leven is het functioneren van mensen op fysiek, mentaal en sociaal gebied. Wij hebben de kwaliteit van leven van 55 kinderen met verstoppingsklachten vergeleken met kinderen met andere aandoeningen uit andere onderzoeken. Bij deze kinderen met verstoppingsklachten was de kwaliteit van minder goed dan de kwaliteit van leven van gezonde kinderen en kinderen met allergie├źn en astma.

Op dit moment hebben er 55 deelnemers meegedaan aan het onderzoek. Dit zijn nog te weinig kinderen om met zekerheid de kwaliteit van leven van kinderen met verstoppingsklachten te bepalen. Er kunnen nog steeds kinderen met verstoppingsklachten meedoen met het BOKi onderzoek. Als alle kinderen klaar zijn met het onderzoek kunnen wij kijken of kinderbekkenfysiotherapie beter werkt dan alleen een laxeermiddel.

De eerste resultaten uit het onderzoek laten zien dat het belangrijk is om de verstoppingsklachten van uw kind goed te behandelen.

Vriendelijke groet,

Lisette Doorn