Wat is verstopping (obstipatie)?

Kinderen met verstoppingsklachten hebben problemen met het poepen. Sommige kinderen poepen drie keer per dag, anderen drie keer per week. Dat is normaal. Bij verstopping komt de poep minder vaak. De poep (ontlasting) blijft te lang in de darm en wordt hard en droog.

De verstopping kan klachten geven, omdat de poep zich in je dikke darm
ophoopt. Daardoor kun je buikpijn of darmkrampen krijgen. Soms lekt er dunne poep langs de harde poep die in je dikke darm is opgehoopt, waardoor je ondergoed vies wordt. Als de poep op een gegeven moment wel naar buiten komt in de vorm van harde droge keutels, kan dit tot gevolg hebben dat er scheurtjes rond je poepgaatje ontstaan. Het poepen doet dan pijn. Het kan ook voorkomen dat je door de verstopping je plas niet goed kunt ophouden. Dit komt omdat je buik dan vol zit met poep.

Verstopping kan de ene dag erger zijn dan de andere. Soms is de poep opeens weer een tijdje normaal. plaatje poepVerstopping kun je krijgen terwijl je helemaal gezond bent, het is bijna nooit een gevolg van een afwijking aan de darmen of een ziekte. Verstoppingsklachten kunnen leiden tot schaamte en problemen op school of in de vrije tijd. Kinderen met verstoppingsklachten houden vaak lange tijd klachten. Bij kinderen die voor obstipatie door de kinderarst werden behandeld hebben ze onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek blijkt dat 40% van de kinderen na 6 tot 12 maanden nog zodanig last van verstopping heeft dat ze laxeermiddelen gebruiken of regelmatig poeprestjes in de onderbroek hebben. Bovendien houdt 1/3 van deze kinderen ook op volwassen leeftijd verstoppingsklachten. Vroegtijdig adequaat behandelen heeft een positief effect op het beloop van de klachten.

Hier kun je meer informatie vinden over een onderzoek naar de behandeling van verstopping bij kinderen.