Wat is het doel van het BOKi onderzoek?

Als je al een tijdje last van verstopping hebt, kan een arts een medicijn voorschrijven, een laxeermiddel. Dit laxeermiddel zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt poepen. De arts kan je, wanneer je last hebt van verstopping, ook doorsturen naar een fysiotherapeut speciaal voor kinderen met poepproblemen. Deze fysiotherapeut geeft je uitleg en oefeningen om het poepen makkelijker te maken. Of dit beter helpt dan een laxeermiddel, weten wij niet goed.  Daarom wordt er een onderzoek gestart naar de behandeling van verstopping bij kinderen. Wij willen de behandeling met alleen een laxeermiddel vergelijken met een behandeling met een laxeermiddel in combinatie met fysiotherapie.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Er kunnen in totaal 180 kinderen meedoen aan dit onderzoek. De helft van de kinderen krijgt van de huisarts alleen een laxeermiddel, de andere helft krijgt een laxeermiddel en gaat naar de fysiotherapeut. Vervolgens wordt 8 maanden lang bijgehouden hoe het met het poepen gaat. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling huisartsgeneeskunde van het UMCG samen met je eigen huisarts.

Wat wordt er van jou verwacht?
Als je meedoet aan dit onderzoek dan krijg je of de behandeling via de huisarts met alleen een laxeermiddel, of de behandeling met een laxeermiddel en fysiotherapie. Je kunt zelf niet kiezen welke behandeling je krijgt, dit gebeurt door loting.

Verder vragen we je een vragenlijst in te vullen voordat je start met de behandeling, en 4 en 8 maanden nadat je bent gestart met de behandeling. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten. Vanaf het moment dat je start met de behandeling duurt het onderzoek 1 jaar.

bokionderzoekHoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Er kunnen in totaal 180 kinderen meedoen aan dit onderzoek. De helft van de kinderen krijgt van de huisarts alleen een laxeermiddel, de andere helft krijgt een laxeermiddel van de huisarts en gaat naar de fysiotherapeut. Je kunt niet zelf kiezen welke behandeling je krijgt dat wordt bepaald met een loting. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling huisartsgeneeskunde van het UMCG samen met je eigen huisarts of kinderarts.

Heb je nog vragen over het onderzoek?

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog vragen over het onderzoek neem dan contact met ons op via het contactformulier.